Ваша нишпорка тут !!!

Теорія потискання рук


Рукостискання – дуже давній жест. Наші далекі предки при зустрічі обмінювалися рукостисканням на знак добрих намірів: цим вони показували, що не тримають в рукаві захованої зброї. 

Щоправда, рукостискання тоді мало дещо інший вигляд: люди не торкалися долонями, а перехоплювали одне одному зап’ястя. Цю манеру рукостискання можна зустріти і сьогодні, наприклад, в середовищі людей, котрі захоплюються стародавніми бойовими мистецтвами. Таким чином, потиснути руку, як і зняти головний убір при вході в будинок – означало продемонструвати співрозмовникові довіру. Недарма про людину, яка не гідна поваги, у нас кажуть: «Я б руки їй не подав».

Кинджали в рукавах ми більше не носимо, і сьогодні люди тиснуть руки одне одному за традицією. Це стало частиною етикету в багатьох країнах світу. Особливо традиція рукостискання поширена в Україні та Америці. Скажімо, англійці тиснуть одне одному руки тільки при першому знайомстві, а у нас прийнято обмінюватися рукостисканням при кожній зустрічі та прощанні. Іноді дуже кумедно виглядає збоку, коли чоловік, який підійшов до групи своїх знайомих або увійшов вранці в офіс, зосереджено трясе руку всім по черзі. Що вдієш, так заведено, і ми часто простягаємо долоню, не замислюючись.

Як і будь-який старий ритуал, теорія рукостискань має безліч тонкощів. 

За допомогою рукостискання можна багато чого дізнатися про людину і висловити своє ставлення до неї: все залежить від сили, манери подавати руку долонею вгору або вниз, тягнути на себе або відштовхувати...Цей нескладний жест окреслює межі вашої території, ви можете втягнути співрозмовника на своє поле або, навпаки, виштовхнути його, захищаючись. Можете з першої хвилини утвердити себе як лідера або показати свою слабкість... Мабуть, складнішою є тільки чайна церемонія.

Однак, ця традиція приємна далеко не кожному. Рукостискання для деяких людей є справжнім психологічним випробуванням. Наприклад, для чутливих людей-сенсориків, яких дратує вторгнення на їхню територію на тактильному рівні. Люди, що відрізняються гидливістю, не люблять доторкатися до чужих вологих або холодних рук. Ті, хто сам відрізняється пітливістю, незмінно комплексують. А ті, хто стурбовані своїм здоров’ям, одразу уявляють собі ватаги бактерій, які весело перескакують на їхню долоню. Кожен з цих людей по-своєму правий. Недарма, наприклад, під час епідемій грипу лікарі наполегливо радять утримуватися від будь-якого тактильного контакту зі сторонніми людьми, а особливо – від рукостискань. До речі, а ви знаєте, що в одного з асистентів, які супроводжують президента на зустрічі і переговори, завжди в кишені є пакет антибактеріальних серветок?

Якщо у вас вологі руки, не біда. На долонях, до речі, потових залоз більше, ніж під пахвами. Підвищеною пітливістю рук страждає кожен десятий, але з цим можна впоратися. 
  • Якщо вас чекає важлива зустріч, незадовго до неї гарненько вимийте руки з милом і намагайтеся не стискати їх у кулаки, щоб не активізувати роботу залоз. 
  • Тримайте в кишені хустку або серветку – і все буде добре. 
  • Також існують розроблені лікарями антиперспіранти для долонь. 

Якщо ви відчуваєте внутрішнє напруження, психологічний дискомфорт при думці про рукостискання, примушувати себе кожного разу зовсім необов’язково

За теорією рукостискань, ви маєте повне право відмовитися від цього жесту у дружній обстановці або на роботі.
  •  При зустрічі цілком можна обмежитися посмішкою, кивком голови, можна підняти руку або легенько помахати нею, можна трохи розвести руки, немов збираючись обійняти співрозмовника, і одразу опустити. 
  • Якщо перед вами жінка (в останні роки дуже багато жінок при зустрічі подають руку, часто бентежачи чоловіків), можна старомодно вклонитися – це буде тільки плюсом. 
Та хіба мало жестів можна придумати, щоб висловити радість від зустрічі і симпатію! Швидше за все, ніхто навіть не помітить, що ви не подали руки, особливо, якщо ви одразу розпочнете розмову.
  • Втім, своїм друзям і колегам, з якими ви зустрічаєтеся кожен день, цілком можна пояснити прямим текстом, що ви не любите всі ці теорії рукостискань. Головне, зробити це тактовно і ненав’язливо, ніби між іншим. Зовсім необов’язково розписувати в подробицях, як ви піклуєтеся про здоров’я і боїтеся підхопити хворобу, досить просто знизати плечима і сказати щось на кшталт: «Ну, ось такий у мене пунктик, не ображайтеся». Вас повинні зрозуміти.
Дещо складніше буде вам, якщо ви займаєтеся бізнесом, і вам, згідно з вимогами вашої діяльності, необхідно проводити переговори, укладати угоди, зустрічатися з різними людьми, на яких важливо справити сприятливе враження. Традиції бізнесу схожі на діловий костюм – все продумано, імпровізації не бажані. 
  • У діловій обстановці поклони або вітальне розмахування руками будуть не до місця. А «не помітити» подану вам руку буде прямою образою.
  • Просто налаштуйте себе на те, що ви виконуєте необхідний ритуал. Розслабтеся, ви не на іспиті. Намагайтеся не концентруватися на своєму жесті, просто дивіться співрозмовникові в очі і ввічливо посміхайтеся. Постарайтеся хоча б на час контакту відчути до людини, що навпроти, симпатію, інакше ваша невпевненість і негативні відчуття передадуться їй, і враження буде безнадійно зіпсовано.
Дрібні, але необхідні ритуали, зокрема, і невербальні – важлива частина нашого життя. Це – особливість людської психології – упорядковувати з їх допомогою навколишній світ, вносити ясність і конкретику у відносини між людьми. Якщо добре знати і вміло користуватися невербальними засобами спілкування, можна досягти чималих успіхів.

***
Зверни увагу

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...