Ваша нишпорка тут !!!

Як навчитися виводити з себе негатив і злість?


Напевно багато хто з нас знають, що спалахи гніву - це проста захисна реакція нашого організму.

Таким чином ми позбавляємося від емоцій і переживань, що переповнюють нас . Але далеко не всі здатні на це через свої переконання. Одні вважають, що відкрито виражати злість - це погано, інші вважають, що так вони виявляють свою слабкість.


Але, тим не менш, всі ми люди, і нам властиво злитися. Агресивність закладена в нас самою природою і, всякий раз пригнічуючи її, ми направляємо свою ж силу проти себе. Накопичена енергія гніву і злості руйнує нас зсередини, викликаючи хвороби, втому і депресію. Так яким чином можливо позбутися злості, звільнитися від накопичених образ і негативних емоцій? Невже потрібно давати волю своєму гніву? А адже саме від таких спалахів агресії можуть страждати найближчі і дорогі тобі люди ... Деякі самостійно намагаються позбавитися від обурення, та так стараються, що ще глибше занурюються в них. Здавалося б, парадокс: все зрозуміло, так не можна, без злості буде краще і легше, але чим більше ви проговорюєте про себе формулу «заспокойся», тим сильніше ви злитеся.

Щоб заспокоїтися і адекватно відреагувати на якусь критичну ситуацію, психологи радять порахувати до десяти. Думаю, що багато чули про такий метод. Але! Комусь цей спосіб допомагає, а ось комусь - з точністю до навпаки. Поступово наближаючись до «десяти», такі люди просто «зриваються з ланцюга», кажучи потім, що до початку рахунку вони були набагато спокійнішими.

Успіх реакції на проблему залежить від якнайшвидшого викиду негативних емоцій. Чим швидше, тим краще. А ми часто себе стримуємо, заганяємо вглиб образу і злість. Але через час ці емоції з новою силою просяться назовні. Саме тому ми і вимотуємось і фізично, і психологічно. Але це зовсім не означає, що треба зриватися, мстити і знищувати кривдників. Ні в якому разі. Злість потрібно вміти випускати альтернативними і нешкідливими способами.

Ось кілька способів скидання негативних емоцій гніву, роздратованості, агресії.

 1. Дайте волю своїм почуттям! Дуже важливо дозволяти собі злитися і відчувати гнів. Ви ж не забороняєте собі сміятися? А радість - це така ж емоція, як і гнів, тільки без ваших внутрішніх обмежень. Отже, візьміть подушку і почніть лупити її - так ви всю злість виплеснете і відчуєте, що вам стало набагато легше, немов ви скинули тяжкий вантаж. Якщо цей метод не особливо вам підходить, то напишіть лист ненависті і злості. Пишіть на папері, з силою натискаючи на олівець чи ручку, вкладайте в кожне слово всю свою ненависть і гнів. Після написання обов'язково спаліть листа. Є ще одна альтернатива цьому методу - закрийтеся в машині і покричіть на все горло або підіть туди, де менше всього людей (ліс, дача і т д.)., І прокричіть так, як вам захочеться!

2. Не доводьте себе до межі, коли на вас кричать або критикують! Кращий спосіб упоратися із гнівом - це заявити про це тому, хто вас розлютив. Просто скажіть: «Ти знаєш, мені не подобається, коли ти так говориш зі мною ...» або «Я розсерджений на тебе, тому що ...» Звичайно, далеко не завжди виправдано висловлювати все в обличчя. Можна звернутися до кривдника через дзеркало. Програйте ситуацію, яка вас вивела з себе, і, представивши в дзеркалі того, хто вас зачепив, висловіть все, що ви про нього думаєте. Після того, як ваша злість вичерпається, постарайтеся його щиро зрозуміти і пробачити. Прощення допоможе вам повністю звільнитися від злості та агресії.

3. Навчіться робити паузу. Самий простий спосіб впоратися з собою - це зробити глибокий вдих і порахувати до десяти. Про цей метод я вже згадувався вище. Якщо є можливість, прогуляйтеся, адже рух обов'язково допоможе впоратися з розігрався адреналіном. Також можна негатив «змити». Помийте посуд. Контакт з водою дасть розрядку. Коли відчуваєте, що ледь стримуєтеся від того, щоб не наговорити зайвого, подумки наберіть в рот води. Нехай вам в цьому допоможе сюжет з казки про заговореної воді: «Жили-були старий зі старою. Не минало й дня, щоб вони не сварилися. І, хоча обидва втомилися від сварок, зупинитися ніяк не могли. Одного разу зайшла до них у будинок ворожка і подарувала їм відро заговореної води: «Якщо знову на лайку потягне, набери повний рот цієї води, і сварка пройде». Тільки вона за двері, як стара початку старого пиляти. А він набрав у рот води і мовчить. Що ж тепер, старій однієї повітря стрясати? Для сварки потрібні двоє! Так вони і відвикли від лайки ... »

4. Позбавтеся від нагромадженого занепокоєння і внутрішніх блоків!
 Наступні техніки, запозичені з даоського вчення Шоу-Дао, допоможуть вам.

 Вправа «Посмішка Будди» дозволить вам легко приходити в стан душевної рівноваги. Заспокойтеся і постарайтеся ні про що не думати. Повністю розслабте м'язи обличчя і уявіть, як вони наливаються вагою і теплом, а потім, втративши пружність, як би «стікають» вниз в приємній знемозі. Зосередьтеся на куточках ваших губ. Уявіть, як губи починають злегка розсовуватися в сторони, утворюючи легку посмішку. Не застосовуйте м'язових зусиль. Ви відчуєте, як губи самі розтягуються в ледь вловиму посмішку, а в усьому тілі з'явиться відчуття зароджуваної радості. Намагайтеся виконувати цю вправу щодня, поки стан «посмішки Будди» не стане для вас звичним.

5. Сходіть до невропатолога. Не соромтеся і не бійтеся. З вами все в порядку, ви здорові, просто життя спровокувало у вас природний у вашій ситуації депресивний стан. Розкажіть про періодично виникаючі виснажливі у вас думки. Вам пропишуть нешкідливі препарати, можливо гомеопатичні, які ви будете приймати, коли нахлинуть емоції. Не соромтеся того, що з вами відбувається. Це не така вже рідкість.

Просто необхідно грамотно допомогти собі вийти з неприємного стану.

stepandstep.ru

В арсеналі фахівців є багато різних психотехнік, які допомагають заспокоїти нерви і скинути з себе стресову напругу. 
Які ж з них діють швидко і прості у виконанні?

1. Дайте волю своїм почуттям. Наприклад, почніть бити подушку -- так ви викинете злість і відчуєте, що стало легше. Або напишіть листа ненависті і злості, з силою натисніть на ручку і вкладіть в кожне слово всю свою ненависть і гнів. Потім лист можна знищити -- спалити, розірвати на клаптики, розтоптати... Ще варіант -- закритися в машині і покричати що є сили, або піти туди, де менше всього людей (ліс, дача), і кричати там.

2. Зробити паузу. Не відповідайте відразу на образливу репліку, візьміть тайм-аут, наприклад, скажіть собі, що відповісте через 20 хвилин, або подумки уявіть, що набрали в рот води. Якщо є можливість, прогуляйтеся -- рух добре допомагає впоратися з розігралися адреналіном.

3. Вправа "Посмішка Будди". Вона допомагає швидко повернутися в стан душевної рівноваги. Заспокойтеся і постарайтеся ні про що не думати. Повністю розслабте м'язи обличчя і уявіть, як вони наливаються тяжкістю і теплом і як би «стікають» вниз в приємній знемозі. Зосередьтеся на куточках ваших губ. Уявіть, як губи починають злегка розсовуватися в сторони, утворюючи легку посмішку. Не застосовуйте м'язових зусиль. Ви відчуєте, як губи самі розтягуються в ледь вловимий посмішку, а в усьому тілі з'являється приємне відчуття. Вправу «Усмішка Будди» фахівці рекомендують виконувати щодня -- це відмінна профілактика-антистрес для нервової системи.

4. Вправа "Біла вода". На думку вчених, найкращий візуальний образ для заспокоєння нервів -- це поєднання води і білого кольору. Щоб швидко заспокоїтися, сядьте, розслабтеся, закрийте очі і уявіть білу (саме білу, а не прозору!) Воду. Уявіть, як вона досягає берегів, відчуйте її дотик, як вона стікає далі -- на очі, губи, плечі, груди. "Біла вода" має "накрити" вас повністю: від чуприни до до кінчиків пальців ніг. Насолоджуйтеся цим станом кілька секунд, а потім уявіть, як вода повільно стікає на підлогу у шпарину, несучи з собою всі неприємності. Глибоко вдихніть і відкрийте очі.

5. Масаж шиї. Відчуйте його на хвилину (краще у ванні), звільніть шию від одягу. Змочивши руки прохолодною водою, обережно доторкніться до своєї шиї спочатку однією рукою, потім обома і починайте ніжно розтирати шкіру (плечі теж можна охопити!). Збільшуйте поступово силу натискання пальцями так, щоб секунд через 40 досягти силового піку натискання. Після цього рівномірно полегшуйте свої дотики до найлегших. На завершення масажу ще раз обполосніть шию водою.

6. Скручений рушник. Глибоко вдихніть і візьміть у руки сухий рушник, стисніть з усіх сил і скрутіть його, як би вичавлюючи. Сконцентруйтеся на цьому вичавлюванні -- стисніть зуби, міцно заплющіть очі, напружте всі м'язи так, щоб досягти максимального ефекту. Потім різко розтисніть руки й опустіть рушник на підлогу. У цей момент ви повинні відчути повну розслабленість, особливо в на шиї та в руках


Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...