Ваша нишпорка тут !!!

Як підвищити продуктивність своєї праці

Мабуть, кожного цікавить як підвищити продуктивність праці. Якщо ви ніколи не ставили собі такого питання, значить у вас немає достатньо мотивації до роботи і варто задуматися над зміною місця праці. Адже, відсутність стимулу для особистого розвитку, веде до творчого занепаду особистості.

Продуктивність праці – ефективність виробничої діяльності людини, вимірюється кількістю продукції (товарів, послуг), виготовленої за одиницю робочого часу, або кількістю часу, що витрачається на виготовлення одиниці продукції. Суть підвищення продуктивності праці полягає у тому, щоб оптимізувати зусилля та зменшити час, який ви витрачаєте на виконання певної роботи.

1.Займайтеся тільки важливими справами.

Цю пораду часто можна прочитати у численних книжках по тайм-менеджменту, але люди часто її просто ігнорують. Проте ця порада допомагає підвищити продуктивність не в десятки, а в сотні разів. Адже, найкращий спосіб економити час на певній роботі – це зовсім її не виконувати. Щоб уникнути неважливих справ потрібно у процесі роботи аналізувати справи, якими займаєтеся. Якщо справа не приближує вас до досягнення цілі, то таку справу потрібно відкласти. Якщо ви помітили, що займаєтеся допоміжною роботою, у той час, коли основна робота простою, то потрібно переключитися на головне.

2.Не виконуйте роботу, яку повинні виконувати інші.

Задумайтеся, чи повинні саме ви виконувати роботу, якою зараз займаєтеся. Можливо, ці справи входять в посадові обов’язки ваших співробітників. Передоручайте роботу, яку можуть виконати інші люди. Самі ж займайтеся тими справами, які ніхто крім вам не в змозі вирішити.

3.Вирішуйте проблеми дистанційно.

Особиста зустріч має найвищу якість передачі інформації, але той же час – найвищі витрати часу. Якщо є можливість, то замініть особисті зустрічі на розмови по телефону, Skype або через електронну пошту. Така розмова буде більш лаконічнішою і за 2-3 хвилини дозволить вирішити ті питання, які в іншому випадку потребували двох годин із урахуванням часу на дорогу, очікування на аудієнцію та розмови на сторонні теми, яких при особистій зустрічі уникнути дуже важко.

4.Використовуйте свої сили ефективно.

Працюючи над певним проектом, намагайтеся зосередитися на тому, що ви виконуєте саме зараз. Якщо до вас приходять думки, які пов’язані із майбутніми стадіями проекту, то запишіть їх і одразу ж повертайтеся до поточної діяльності. Ці думки ніяк не допомагають вам у вашій роботі, а лише відволікають. Часто люди забувають, що потрібно раціонально використовувати не тільки час, але власну енергію. Можна себе так виснажити дріб’язковими проблемами, що на основні завдання не залишиться вже сил.

5.Відкиньте самообман.

Перфекціонізм – яскравий приклад самообману. Інколи, підсвідомо боячись перейти бо більш складної та відповідальної роботи люди можуть без необхідності сидіти та доводити до досконалості вже виконану роботу. Подумайте, чи немає у вас якогось завдання, яке ви виконуєте начебто «по роботі», а насправді це ніщо інше, як спосіб ухилитися від неї.

6.Позбудьтеся відволікаючих факторів.

Кожна інтелектуальна робота має свій «час входження», тобто час, який потрібний, щоб людина почала працювати ефективно. Цей час залежить від багатьох факторів, зокрема, типом роботи, рівнем відволікання і т.д. Якщо людину відірвати від роботи, то вона згодом не зможе одразу повернутися до того, чим займалася раніше. Потрібний певний час, щоб знову «зануритися» в роботу. Якщо такі паузи в роботі будить часто повторюватися, то навіть просидівши цілий день на роботі, ви ризикуєте нічого не зробити.
Часто відволікаючими факторами можуть бути ICQ та Skype клієнти, телефон. Люди інколи дзвонять без особливих причин, просто «побалакати», але саме такі балачки можуть значно знизити продуктивність вашої праці. Інша справа електронна пошта: якщо вимкнути автоматичне сповіщення про нові повідомлення, то ніхто вас відволікати не буде. А перевірити скриньку вхідних повідомлень ви зможете саме тоді, коли у вас з’явиться вільний час.
Якщо у вас немає окремого робочого кабінету і ваші колеги постійно відволікають вас від роботи, то купіть якісні великі, можливо студійні навушники і одягайте їх тоді, коли ви хочете щоб вас ніхто не відволікав.
Для роботи використовуйте окремий браузер,. Таким чином вас не будуть відволікати від роботи друзі в соціальних мережах, нові листи в особистій поштовій скриньці, нові коментарі на улюбленому сайті і т.д.

7.Автоматизовуйте рутинні операції.

Часто за день ми повторюємо соті разів одні і ті ж операції, навіть не задумуючись над цим. Автоматизуйте такі операції, щоб зменшити час на їх виконання. Багато операцій, які ви здійснюєте за допомогою миші можна зробити значно скоріше, використовуючи комбінаціями кнопок швидкого виклику на клавіатурі. Роздрукуйте список комбінацій таких кнопок та намагайтеся їх використовувати.
Подумайте, які ще операції, що ви виконуєте самостійно, можна зробити за допомогою комп’ютера. Наприклад, замість перегляду всієї сторінки тексту, зоб швидко знайти потрібну інформацію, використовуйте вбудований у браузер пошук. Під час редагування тексту для виправлення однотипних помилок користуйтеся інструментом авто заміни. Впорядкуйте панель швидкого виклику, робочий стіл комп’ютера так, щоб там знаходилися лише ті програми, якими ви часто користуєтеся.

8.Скоротіть розмови.

Навіть розмови з начальником про його вказівки не приводять до безпосереднього просування у роботі, а просування забезпечує виконання конкретних дій. Якщо ви є самі ініціатором розмов без вагомої причини, то намагайтеся себе стримувати. Пам’ятайте, що якщо люди вас слухають, то це можу бути лише із ввічливості, а не тому, що їм справді цікаво і вони мають вільний час.

9.Навчіться робити певну роботу швидко.

Якщо ваша робота пов’язана з комп’ютером, але ви не володієте методом швидкого десяти пальцевого набору тексту, то ви даремно витрачаєте не тільки свій час, але і гроші компанії, на яку працюєте. Спробуйте за допомогою спеціальних програмнавчитися швидко друкувати на клавіатурі, і ви побачите наскільки зросте продуктивність вашої праці. Крім швидкого набору існує багато речей, які можна виконувати швидше, ніж ви це робите зараз. Чомусь доведеться вчитися, інші проблеми повільного виконання роботи вирішуються встановлення потужніших комп’ютерів, а ще інші – перестановкою меблів, щоб не бігати до принтера, в керувати ним не встаючи зі свого робочого місця.

10.Забезпечте тривалу продуктивність.

Останнє, але найголовніше правило: пам’ятайте, що будь-яка робота вимагає від вас тривалої продуктивності праці. Тому бережіть своє здоров’я, адже, жодна робота не вартує того, щоб міняти на неї своє здоров’я. Якщо ви навчитеся працювати ефективно, але при цьому будете шкодити своєму здоров’ю, то така продуктивність нічого не вартує! Часто люди не усвідомлюють ціну свого здоров’я, тоді можна задати питання: уявіть, що ви звернулися у фірму, де платять гроші за те, що ви стаєте хворі, старі та безпорадні, скільки гроші ви готові обміняти на це? Як правило, люди не погоджуються з такою угодою, або називають суми, які далекі від їхнього реального заробітку. Тому стає зрозуміло, що на поточній роботі не варто підривати своє здоров’я, оскільки працедавець не пропонує гідної компенсації.
Робіть у своїй роботі регулярні паузи, добре харчуйтеся. Забезпечте своєму організму добрий активний та пасивний відпочинок – перший дозволяє відпочити емоційно, а другий, по простому кажучи, відіспатися, та відновити сили.

Наведені поради досить прості в освоєнні і дехто може навіть засумніватися в їх дієвості. Але це їхнє право, я не буде із ними сперечатися, відповідно до пункту першого, в мене немає на це часу.


***

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...