Ваша нишпорка тут !!!

Сміх, почуття гумору та гарний настрій — запорука здоров’я

1 квітня, за традицією світ відзначає День сміху. Сміх, почуття гумору та гарний настрій необхідні нам: хороший сміх оздоровлює як душу, так і тіло.

Ще Гіппократ в одному зі своїх творів писав про цілющу дію сміху: під час сміху розслабляється мускулатура тіла, знімається нервова напруга, а їжа краще засвоюється.

1. Сміх лікує серце.

Щоденні «дози» сміху сприятливо впливають на здоров’я серця так само, як і фізичні вправи; а депресія, навпаки, підвищує ризик серцевої недостатності. Такий висновок був зроблений доктором М. Міллером зі школи медицини університету Меріленд. У ході першого експерименту 20 здоровим добровольцям були показані два фільми — один гумористичний, а інший — стресовий. Після перегляду в учасників експерименту було перевірено дослідження структури кровоносних судин. Було виявлено, що після перегляду гумористичного фільму середній потік крові збільшується на 22%, а після перегляду стресового — зменшується на 35%.

Вчені назвали користь від сміху «внутрішнім бігом підтюпцем», оскільки сміх можна порівняти з аеробним тренуванням. Завдяки сміху поліпшується робота серцево-судинної системи, яка, в свою чергу, збільшує потік кисню через кровотік, а також тренує м’язи обличчя, плечей, живіт і діафрагму.

Сміх знижує кров’яний тиск, нормалізує роботу серця і покращує дихання, сприяє зціленню шляхом зміцнення імунної системи. Таким чином, добрий сміх і гумор сприяє оздоровленню та довголіттю.

2. Сміх як знеболювальне.

Було встановлено, що під час сміху в нашому організмі виділяються особливі хімічні сполуки — ендорфіни. Дія ендорфінів подібна до легкої форми ейфорії, і це може діяти як знеболювальне: «Це відбувається, коли наші легені спустошуються. Йдеться про ті моменти, про які ми говоримо „сміявся до коліків“. Саме ці коліки і викликають ефект ендорфінів», — говорить професор Р. Данбар, автор одного з досліджень, що підтверджують це явище. Як говорять учені, знеболювальний ефект сміху також залежить від його типу — регіт, сміх або посмішка. Найбільший фізіологічний ефект дає справжній регіт.

За словами професора Р. Данбара, клоунада, фарс і ексцентрика мають більший знеболювальний потенціал сміху, в порівнянні з інтелектуальним гумором, дія якого не підвищує больовий поріг в організмі.

3. Здоровий сміх знімає м’язове напруження,

 заспокоює нерви, також лікує гіпертонію та підвищує імунітет, є відмінним засобом боротьби зі стресом і навіть допомагає схуднути!

4. Хвилина сміху замінює 25 хв аеробіки. На добу людині необхідно сміятися мінімум 17 хв.


5. Під час сміху дихальний ритм зазнає змін: вдих стає тривалішим, а видих, навпаки, 

скорочується. Під дією сміху поліпшується кровопостачання органів і тканин, що рівнозначно прогулянці лісом. Поліпшується самопочуття та настрій: організм виробляє ендорфіни, підвищується рівень серотоніну.

 Головний секрет збереження веселості полягає в тому, щоб не дозволяти дрібницям турбувати нас і разом з тим цінувати ті маленькі радощі, які випадають на нашу долю. Фото: morguefile.com
Головний секрет збереження веселості полягає в тому, щоб не дозволяти дрібницям турбувати нас і разом з тим цінувати ті маленькі радощі, які випадають на нашу долю. Фото: morguefile.com

6. Сміх підвищує творчі здібності та вміння вирішувати різні проблеми.

7. Сміх розвиває творчі здібності і формує креативне мислення у дітей. 

Під час сміху в дитини активізуються області, що відповідають за розвиток творчих здібностей і мислення. На відміну від дорослих, у яких активність підвищується тільки в лівій півкулі, у дітей цей процес протікає в обох мозкових півкулях.

Для повноцінного правильного розвитку дитини позитивні емоції є необхідними: від їхньої кількості залежить гармонійність розвитку малюка.


І на завершення, кілька висловлювань про сміх та гумор:

Гумор — це рятівний круг на хвилях життя.

Людина відрізняється від усіх інших створінь здатністю сміятися.

Головний секрет збереження веселості полягає в тому, щоб не дозволяти дрібницям турбувати нас і разом з тим цінувати ті маленькі радощі, які випадають на нашу долю.

Ні в чому не проявляється так характер людей, як у тому, що вони знаходять смішним.

Смійтеся на здоров’я!


***


Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...