Ваша нишпорка тут !!!

Коучингове колесо (+відео)


Суть завдання проста. Берете аркушик паперу і малюєте на ньому коло (як на зображенні зліва). Хочу відразу застерегти сильно ледачих, робити треба не в розумі, а саме намалювати. Наступний крок - визначаєте для себе 6-8 сфер життя які мають для Вас хоч якесь значення. Частина з них у всіх людей загальна - це Здоров'я, Робота, Сім'я / Близькі люди.

Інші можуть відрізняться, для одних людей важливі Гроші, для інших доступ до розваг, деяким важливий Особистісний ріст, або наявність Майна (квартира, машина і ін). Можуть бути ще сотні різних сфер життя які важливі особисто Вам. Поділіть круг на сектори, кожен сектор - це важлива для Вас сфера життя.
Тепер задумайтеся на скільки за 10-бальною шкалою ви оцінюєте кожну з них.
Причому тут важливо не те, у скільки Ви думаєте оточуючі можуть її оцінити, а саме Ваша оцінка, Ваше ставлення до цього. Це важливий момент, тому його пояснимо. Наприклад, взяти такий сектор як Сім'я / близькі люди, з погляду більшості людей успішність в даній категорії визначається наявністю чоловіка / дружини, дітей, близьких друзів. Рівень відносин з ними. Але якщо Ви живете одні, і при цьому щасливі (в даний конкретний момент часу), то і оцінюйте цей сектор відповідно, а не із загальноприйнятої точки зору.
Тепер, знову ж таки, як на картинці з'єднуєте ті оцінки які поставили на кожен сектор. У Вас повинно вийде щось на зразок ось такого:
Тепер і назріває питання, і що ж це все означає і що мені робити?.
І жоден психолог, коуч або тренер не зможе Вам дати 100% правильну відповідь. При чому, в не залежності від того що на зображенні вийшло. Зробити висновки можете тільки Ви самі, але щоб допомогти в цьому дамо декілька пояснень.
  • Вважається що якщо у Вас вийшло дійсно більш-менш рівномірне коло схоже на колесо, то життя збалансоване. Воно може Вас повністю задовольняти або навпаки повністю не влаштовувати, але при такій ситуації дійсно часто відсутнє бажання щось змінювати. Ви знаходитесь в гармонії з собою, своїм життям і оточенням. 
  • Звичайно якщо колесо вийшло великим, рівномірно високі оцінки в усіх напрямках життя, то можна тільки побажати подальших успіхів і не зупинятися на досягнутому. 
  • Якщо ж у Вас рівномірно низькі оцінки по всіх сферах - значить чекає велика робота, але вона буде мати сенс то якщо Ви самі захочете щось змінити. 
Шляхів по суті справи два. 
  • Перший, намагатися рівномірно щось міняти по всіх секторах, 
  • другий, зосереджуватися на одному / двох і робити по них прорив, а за ними вже потягнуться й інші.
Якщо ж у Вас на зображенні вийшов зовсім нерівномірне коло - то тут як то кажуть, проблеми і потрібні напрямки для розвитку на виду. При цьому не варто бурхливо шкодувати про провалені сфери життя, а усвідомити і оцінити те чого Ви вже досягли. Адже успіхи Ваші це те що ВЖЕ зроблено, а невдачі це всього лише те що Вам ЩЕ належить зробити.


***
Зверни увагу

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...