Ваша нишпорка тут !!!

Як визначити інтелектуальний рівень співрозмовника

Основним мірилом при оцінці інтелекту вашого співрозмовника завжди буде саме ваш розум!

Важливість будь-якої бесіди залежить від того, чи потрібно прислухатися до думки людини, наскільки можна вірити її слову. Оскільки в спілкуванні беруть участь як мінімум двоє, його результат залежить не тільки від нас, але і від співрозмовника.
Тому навіть з незнайомою людиною підсвідомо ми зважуємо: наскільки він розумний. Але це не так просто, як здається! Важливо не сплутати такі речі, як «ерудиція» та «інтелект». Адже начитана людина може здатися розумною просто через надмірну ерудованість. І навпаки, співрозмовник, що не проявляє глибоких знань у тій чи іншій сфері, може виявитися мудрою і досвідченим людиною, до чиїх порад слід прислухатися.

Психоаналітик Олена Гридасова розповіла, як, не змушуючи співрозмовника пройти тест на IQ, визначити, хто перед вами — інтелектуал або недалека людина?

Уміння прийняти чужу точку зору і поставитися до неї з повагою само по собі багато що говорить про співрозмовника — про гнучкість мислення, про відсутність стереотипу «Права тільки більшість!». Прояв інтересу до точки зору іншого неодмінна умова нормального діалогу.

Словниковий запас. Здавалося б, очевидна річ! Але, як показують дослідження, різниця в активному словниковому запасі, приміром, випускника школи (близько 2-3 тисяч слів) і людини з вищою освітою (до 8000 слів) колосальна! Словниковий запас залежить від кількості прочитаної літератури. Ну а той, хто вважає книги і газети «марною тратою паперу», навряд чи може похвалитися розумом. Адже чим більше прочитано якісних книг (а нові слова і терміни зустрічаються саме там), тим більше отримано інформації, що, як відомо, сприяє розвитку інтелекту. При активному читанні мозок розвивається.

Готовність визнавати некомпетентним. Якщо людина мовчить, коли їй нічого сказати, відмовляється міркувати на тему, по якій у неї не вистачає інформації і не сформована власна думка, це явна ознака розуму. Мислячі люди не повторюють за іншими, не люблять «напускати туман». Також вони не соромляться перепитувати, якщо чогось не зрозуміли, уточнюють інформацію.

Здатність лаконічно формулювати думки. Послухайте, як кажуть розумні люди. Вони не використовують слів-«паразитів», не засмічують мову зайвими вигуками. Їхні думки чітко сформульовані і логічні, що полегшує розуміння з боку співрозмовників.

Самокритика. Немає людей, які люблять, коли їх критикують. Але розумний співрозмовник здатний якщо не вжити зауваження, то хоча б промовчати, щоб не провокувати конфлікт.

Ввічливість. Чемність, вміння прислухатися до іншого найчастіше виявляється не в честі у недалеких людей, але є гідністю і обов’язковим правилом спілкування для мислячої людини.

Поруч з ним стаєш більш розумним. Мудра людина піднімає співрозмовника до себе, а точніше звертається до тієї природної мудрості, яка закладена в кожному з нас. Як казав Альберт Ейнштейн, якщо ви не можете пояснити п’ятирічній дитині свою думку, значить, ви самі її не дуже то розумієте. Якщо ж виникає відчуття, що ви різко подурнішали і не розумієте, про що йде мова, співрозмовник або мудрує і намагається блиснути знанням, або сам не розуміє, що хоче сказати. А можливо, і те, і інше відразу.

Втім, основним мірилом при оцінці інтелекту вашого співрозмовника завжди буде саме ваш розум!

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...