Ваша нишпорка тут !!!

Дауншифтинг. Ви дійсно дозріли усвідомити себе? (+подкаст)

Якось один мій знайомий виїхав на два тижні в Гоа. Через два тижні він повернувся, звільнився з роботи, зібрав речі і поїхав назад, назавжди.

На запитання «Чому ти так зробив?» Знайомий відповів: «Життя в цьому галасливому місті більше не становить для мене сенсу. Я хочу свободи ».


Ви замислювалися над сенсом вашого життя? Яке ваше призначення? Не просто так ви народилися, ходіть по землі, дивіться на небо: та й взагалі не просто ж так ви живете.

Людське життя представляється простим ланцюжком: дитячий садок - школа - інститут - робота - сім'я - пенсія - смерть. Крок вліво, крок вправо, і ви за межами суспільства. Перш за все, ви повинні закінчити школу, вступити до інституту, отримати роботу, причому пристойну роботу, щоб із зарплати щомісяця йшли відрахування в пенсійний фонд, щоб на старості років не залишитися біля розбитого корита. А ще ви повинні посадити дерево, побудувати будинок, виростити сина ...

Але є люди, які втомилися від робітничо-метрополітенових умовностей, фальшивих посмішок, елітного одягу, соціального статусу. Рамки сірих буднів і робочий графік вбивають їх особу. Ці люди кидають престижну роботу, друзів, квартиру, збирають валізи і купують квиток в один кінець. Такі люди називають себе дауншифтерами.

Що таке дауншифтінг? Пошук сенсу життя, віяння моди, виправдане гультяйство?

Офіційне визначення дауншифтингу (англ. перемикання на знижену передачу, гра на зниження) - життєва філософія «життя заради себе», «відмови від чужих цілей», це добровільна, свідома відмова від високої посади і доходів заради простого життя.

Найчастіше дауншифтерами стають люди, що домоглися певних успіхів у житті, займають високі посади, цінні працівники.
Життя перестало приносити задоволення, дні схожі один на одного як близнюки, всі сили віддані на побудову кар'єри, почуття притупляються. Все частіше за чашкою чаю, кави або за склянкою пива ви починаєте замислюватися про устрій світу. Все частіше з'являється невдоволення та дратівливість. В кінці кінців ви розумієте, що втомилися крутитися білкою в колесі, з'являється необхідність додати барв у навколишнє сіру дійсність, щось різко поміняти. Найчастіше ви йдете до начальника і просите у нього відпустку, потім орендуєте собі місце під сонцем тижня на два і дозволяєте собі коханому насолодитися досконалістю природи. Так ось дауншифтери не на два тижні, а раз і назавжди відмовилися від банального існування заради насолоди природою і пошуку самого себе.
Вважається, що дауншифтери отримали безмежну свободу. Вони можуть присвятити себе служінню мистецтву, написанню книг, музики, картин, самовдосконалення, не відволікаючись на навколишній світ.
«Подивіться навколо себе! Світ загруз у корупції, задихається від насильства, безчинства, зомбування мас. Суспільство поступово деградує, з легкістю змінюючи томики з віршами Єсеніна і Блока на глянцеві журнали, з приголомшливою швидкістю перетворюючись на безмозких споживачів, єдиним бажанням яких є обкластися модними брендами і хвалитися покупками перед друзями. Сам інститут дружби поступово зникає, замінюється на одноразових знайомих, які відвернуться від вас у момент вашого падіння зі сходів ілюзорного благополуччя. Мета життя - матеріальна забезпеченість. Різнокольорові папірці купують совість, цнотливість, змушують людей піти на будь-які злочини, злочини проти себе самого в першу чергу. Невже ви хочете далі працювати на систему? Невже ви досі думаєте, що зможете заробити всі гроші світу? Невже ви зовсім нічого не розумієте », - приблизно це скажуть вам дауншифтери, люди, які відмовилися від матеріального гніту сучасності заради духовного розвитку особистості.

Явище даушифтінга з'явилося на Заході наприкінці XX - початку XXI ст. Сьогодні з кожним роком з'являється все більше людей, які виїжджають з великих міст (а дауншифтерами стають, як правило, жителі мегаполісів) в лісову глушину, в монастирі, в Гоа або на Тибет у пошуках безцінного часу на свою сім'ю і свої захоплення.

Читаєте ці рядки і теж хочете все кинути заради медитування під сосною і заради пошуку кращого життя? Не поспішайте, у даушіфтінга є і зворотна сторона медалі.

Ось ви на порозі надіслання цивілізації на три букви, подумки вже сидите на березі океану, перечитуючи Вольтера або обговорюючи «блакитний період» Пікассо, або бредете по осінньому лісі, вслухаючись у шурхіт листя під ногами ... і тут же дагеротип у свідомості спливає нездатність сучасної людини виживати без цієї самої горезвісної цивілізації. Адже гарячий душ вранці, телефон, Інтернет, солярій раз на тиждень, швидкісні літаки вам просто необхідні!
До того ж наше суспільство настільки сильно стало залежати від матеріальних благ, що не кожна людина зможе проміняти щомісячну зарплату з хоч якимись гарантіями на духовне багатство. Життєві обставини не дозволяють відмовитися від матеріальних проблем, оскільки вони є частиною нашого життя. Батьки виховали в нас почуття відповідальності перед матерією, а не перед ідеєю.

Дауншифтинг - це дороге заняття. На жаль, в світі ще немає місця, де людина може отримати їжу, воду і кров абсолютно без грошей, не докладаючи при цьому фізичної праці! А казка про тепле і доброзичливе містечко стає жорстокою правдою, коли ви потрапляєте в втомлену від бідності і голоду точку зі «щасливими» координатами широти і довготи планети Земля.

Багато людей, поживши в лісі і відпочивши від метушні, супермаркетів, громадських рамок і умовностей, починають сумувати за скаженим ритмом міського життя. Але, повернувшись назад, вони з гіркотою розуміють, що втратили все. Все, заради чого жили до відчайдушної спроби знайти себе.
Цікаво, через скільки місяців мій знайомий «наїсться» свободою вдосталь і повернеться назад до своїх кар'єрних сходів, стереотипам благополучного життя? А може, він не повернеться до запрограмованого життя і знайде гармонію з самим собою і природою.
Як правило, дауншифтери не відрікаються від благ цивілізації, не ходять в лахмітті, не харчуються корінням, не стають відлюдниками. Вони просто перестають бути гвинтиками системи, тієї «матриці», в якій ми живемо, їх благополуччя і настрій не залежать від курсу долара, їх більше не виведуть з себе автомобільні пробки.
Дауншифтинг - це усвідомлення себе, своїх цілей, інтересів і бажань. Здатність убезпечитися від нав'язування ідеалів і принципів, жити простіше, щасливіше, знайти гармонію з природою, цивілізацією і самим собою.
Подивіться навколо себе! Адже навколо вас завжди було, є і буде блакитне небо, яскраве сонце і зелень дерев! Досить тільки озирнутися навколо себе і відчути Життя кожною клітинкою тіла, - щастя вам забезпечено, посміхніться перехожому, збережіть в душі спів птахів і красу сходу сонця! Адже щаслива людина щаслива скрізь і завжди, і щасливій людині не потрібні ніякі куточки Всесвіту для того, щоб знайти себе. Хай живе доброта!


***
Корисно прочитати




***
Корисно подивитися


Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...