Ваша нишпорка тут !!!

Робота за комп'ютером може викликати розлад шлунку

Виявляється, комп’ютер може бути причиною травм кисті, алергії, спровокувати безсоння і навіть розлад шлунку

Це не дослідження-страшилки британських вчених, а реальний факт. Журналісти Еспресо.TV зібрали добірку найбільш поширених хвороб, які може спровокувати тривале сидіння за комп’ютером

Зазвичай, шкідлива дія комп'ютера пов'язана з наявністю наступних несприятливих чинників: неправильною поставою і тривалою сидячою роботою, фокусуванням зору на екрані та набором тексту або «човганням» мишкою. Але виявляється, комп’ютер може бути причиною травм кисті, алергії, спровокувати безсоння і навіть розлад шлунку.

Більше детально у ТОП-10 найбільш поширених хвороб, які викликає тривале сидіння за комп’ютером:

- Розлад шлунка через інфекції

За ступенем забруднення звичайна комп’ютерна клавіатура випереджає туалет у сотні разів, оскільки мікроби, що лишаються від пальців користувачів, знаходять на клавішах та між ними цілком придатні умови для існування. Людина, що вирішила щось з’їсти, не помивши руки після використання ПК, ризикує отримати кишкову інфекцію.

Щоб цього не сталося, необхідно регулярно мити руки, а також проводити чистку клавіатури за допомогою спеціальних засобів, наприклад, вологих серветок.

-Тунельний синдром зап’ястя або захворювання кисті руки

Фактично це - травма кисті, спричинена постійним, статичним навантаженням на одну й ту саму групу м’язів, значною кількістю одноманітних рухів та надмірним вигином зап’ястя.

За чутливість і рухи кисті відповідає серединний нерв, що знаходиться у вузькому каналі (тунелі). При неправильному положенні кисті під час роботи нерв здавлюється, і це стає причиною виникнення синдрому.

Симптомами захворювання є поява неприємних відчуттів у зап’ясті, долоні, пальцях рук, ослаблення пальців та долонь, оніміння і відчуття важкості у руці, поява болю в зап’ястному суглобі при спробі підняти важкий предмет.

Варто запам’ятати, що найоптимальніше розташування рук під час роботи – коли між плечем і поверхнею столу зберігається кут у 90 градусів, а кисть розташовано прямо. Для профілактики захворювання також варто періодично робити гімнастику для кистей – струшувати руки, стискати пальці й повертати кулаки довкола осі.

Крім того, потрібно звернути увагу на саму мишку. Вибираючи маніпулятор, потрібно потримати його у руці – зручність та ергономічність одразу відчувається долонею. Також варто використовувати килимок для миші зі спеціальною виступаючою частиною, яка і є захистом від виникнення тунельного синдрому.

- Зоровий синдром


Комп’ютерний зоровий синдром (КЗС) є реакцією очей на підвищене навантаження. Прояви цього захворювання можуть бути зоровими та очними. До перших відносяться затуманення зору, повільне перефокусування від наближених предметів до віддалених й навпаки, роздвоювання предметів, а також швидка втома очей. Очні прояви – відчуття піску під повіками, біль під час рухів очними яблуками.

Основною причиною виникнення КЗС є те, що під час тривалої роботи за комп’ютером у людини немає потреб перефокусування зору, оскільки все необхідне для роботи знаходиться на площині екрану, а у житті людина повинна постійно перефокусовувати погляд між предметами, що знаходяться на різній відстані.

Не менш важливим фактором є те, що під час роботи з екраном зменшуються частота моргання, а очі розкриваються ширше, ніж зазвичай. Все це спричинює пересихання поверхні ока.

Для запобігання виникнення комп’ютерного зорового синдрому спеціалісти радять мінімум раз на годину робити гімнастику очей – переводити погляд на більш віддалені предмети, робити кругові рухи очами при закритих повіках, бажано також давати очам можливість відпочити від екрану. Окрім того, варто прослідкувати, щоб монітор знаходився прямо перед очима, а відстань до нього складала не менше 30 см.



- Бурсит чи «лікоть комп’ютерщика»


Захворювання виникає внаслідок постійного опирання ліктями на поверхню столу.

Симптомами бурситу – запалення синовіальних сумок – є почервоніння ліктя, біль, припухлість ліктів, також можуть виникати підвищена температура та складнощі під час згинання ліктьового суглобу.

Для профілактики захворювання необхідно постійно слідкувати за розташуванням рук під час роботи за комп’ютером. Не варто сильно спиратися ліктями на поверхню столу, але й тримати руки над столом теж не варто, оскільки так вони швидко втомляться. Між кистю та передпліччям повинен бути кут у 180 градусів – саме така позиція дозволяє тримати руки у відносно розслабленому стані. Окрім того, не варто нехтувати гімнастикою для рук.



- Сколіоз

Основною причиною виникнення цього захворювання є незнання або нехтування правильною поставою під час роботи.

Для профілактики захворювання необхідно періодично робити гімнастику – вставати з робочого місця й зайнятися руховою активністю (пройтися, виконати невеликий комплекс вправ).

Важливим фактором також є ергономічність (зручність) робочого місця. Стілець або крісло, розташування та розмір монітору, стіл не повинні спричинювати дискомфорту під час роботи. Окрім того, необхідно постійно слідкувати за позою, не сутулитись, не сидіти надто близько до монітору.



- Остеохондроз


Остеохондроз зазвичай розвивається через неправильне розміщення монітору перед очима, а також через дистрофію м’язів спини, що викликані постійним сидінням. Через дистрофію тканин міжхребцеві диски втрачають свою функціональність. Окрім того, погіршується стан м’язів довкола хребта. У разі ускладнення остеохондрозу грижами, біль може з’являтися у кінцівках, голові, а також внутрішніх органах.

Для профілактики захворювання важливо слідкувати за поставою, бажано використовувати спеціальний офісний стілець, який дозволяє регулювати положення сидіння та спинки. Окрім того, не варто нехтувати регулярними фізичними вправами.


- Стрес


Робота за комп’ютером завжди супроводжується стресом, а найбільш частою причиною його виникнення є випадкова втрата інформації в результаті збою. На нерви користувача ПК також впливають непрацюючі програми, вірусні атаки, негативна інформація у стрічках новин. Якщо подібні фактори мають вплив на людину, з часом вона стає нервовою, дратівливою та здатною на неадекватні вчинки.

Парадоксально, але спеціалісти радять використовувати для запобігання або зняття такого стресу той самий комп’ютер. Послухати музику, відволіктись на ненав’язливу комп’ютерну гру, подивитись відео або картинки, поспілкуватися онлайн з іншими людьми – ось засоби, які можуть підняти настрій та зняти нервове напруження.

- Алергія

Працюючи у закритому приміщенні комп’ютери можуть стати причиною респіраторної алергії. Летючі сполуки, що здатні викликати алергічні реакції, виділяються під час нагрівання пластмасових частин корпусу системного блоку, монітору.

Було встановлено, що при нагріванні до 50-55 °С пластик, що використовується для виготовлення корпусів моніторів, починає виділяти пари трифенілфосфату (ред. – спеціальне речовини утворені зі сполучення фосфату, які можуть призводити до порушення імунітету, алергії. ), а плати для друку є джерелом сполук на основі фтору, хлору, фосфору та деяких смол.

Окрім того, частинки тонеру (порошку для друку на принтері) та озону, що виділяються під час друку, також можуть стати негативним фактором для алергіків.

Незважаючи на те, що на сьогоднішній день виробники ПК та периферійної техніки використовують більш безпечні для здоров’я людини матеріали та компоненти, варто дотримуватися простих рекомендацій для запобігання виникненню алергії. Насамперед, це підтримання чистоти на робочому місці, а також регулярне провітрювання і вологе прибирання приміщення.

Окрім того, варто слідкувати за чистотою самого ПК: чистити поверхню монітору за допомогою спеціальних засобів і хоча б двічі на рік здійснювати чистку всередині системного блоку.

- Комп’ютерна залежність


Природа цього захворювання схожа на суть ігроманії – постійне стимулювання центру задоволення у мозку людини. Спеціалісти розділяють залежність від інтернету та від комп’ютерних ігор.

Ознаками першої є нав’язливе бажання постійно перевіряти пошту, постійне збільшення часу онлайн, збільшення коштів, що витрачаються для перебування у мережі. Такі люди знаходяться онлайн 12-14 годин протягом доби, нерідко втрачаючи інтерес до реального життя.

Геймерська залежність часто пов’язана із видом самих ігор. Особа, захоплена рольовими іграми, віддаляється від реальності, в той час як нерольові стимулюють азарт та прагнення досягнути мети (пройти гру, набрати певну кількість очок).

Для запобігання залежності варто вчасно помітити у людини зростаючий інтерес до ігор або інтернету, звернути увагу на час, який вона проводить за ПК. На етапах формування залежності увагу людини рекомендують звернути на інші, не менш захоплюючі заняття. Так, найкращими варіантами є зайнятись певним хобі, спортом або музикою.


- Безсоння


Зазвичай робота за комп’ютером не стає причиною виникнення безсоння, проте стрес та залежність від комп’ютера, про які йшлося вище, можуть спровокувати виникнення порушень сну. До того ж, безсоння часто супроводжує алергічні стани.

Окрім того, регулярне порушення режиму роботи та відпочинку також може стати причиною розладів сну. Для уникання цього варто звертати увагу на чітке чергування робочого часу та періодів, відведених для відпочинку.

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...