Ваша нишпорка тут !!!

Як стати наполегливим: 8 правил (+++відео)

Часом не вистачає наполегливості, сили йти до мети через безліч перешкод. Іноді бракує енергії і бажання постійно "гризти землю" в одному й тому напрямку... Однак наполегливість - одна із запорук успіху й щастя. Будь-який розвиток без наполегливості фактично неможливий. А людина без розвитку не може повноцінно й щасливо жити. Пропонована нами стаття Еріка Баркера - про правила, звички, за допомогою яких можна натренувати наполегливість.

«Тримайся!» «Будь стійким!» «Ніколи не здавайся!».

Я часто чую всі ці заклики до наполегливості та завзятості. Але не часто бачу переконливої інформації про те, як дійсно підсилити ці свої якості. Як ми можемо стати більш наполегливими й витривалими? Як нам стояти на своєму, незважаючи на величезні життєві складності, і в підсумку домагатися успіху? Я подивився на найскладніші сценарії, коли доводиться вирішувати буквально питання життя і смерті: що в цих випадках роблять переможці, а що - люди, котрі програють?

І виявляється, що виживання в найнебезпечніших ситуаціях дає непогані уроки з приводу того, як бути наполегливим і завзятим в повсякденному житті. З чим би ви не зіткнулися - з безробіттям, з складнощами на роботі чи особистими трагедіями, - ось кілька думок, які вам допоможуть.

1. Будьте уважні

Перш за все, стикаючись з труднощами, потрібно визнавати їх - і якомога раніше. Здається очевидним, але всі ми в той чи інший момент починаємо заперечувати проблеми. А ось люди, які виживають в загрозливих для життя ситуаціях, здатні швидше інших переходити від заперечення, гніву, депресії до усвідомлення і навіть прийняття неприємної реальності. Якщо ж ви залишаєте себе в невіданні або живете запереченням, все стає набагато гірше, і часто дуже швидко. Коли ж ви знаєте, що у вас проблеми, ви можете діяти.

Я не говорю, що параноя - це добре, але дослідження показують, що трохи тривоги - це корисно, якщо ви хочете прожити довше. Отже, ви визнали, що у вас є проблема. Який наступний крок?

2. Управляйте емоціями

Часом дайвери з аквалангами гинуть, навіть коли у них ще є запас кисню. Як це можливо? Щось іде не так, вони панікують і інстинктивно виштовхують регулятор з рота - деякі люди відчувають сильну задуху, коли їх рот чимось закритий, і це призводить до гострого бажання звільнити ніс і рот. Це розумний емоційний рух в іншій ситуації, але це також неправильна реакція в особливих, неприродних ситуаціях на кшталт підводного плавання.

Психологічно стійкі люди усвідомлюють складність ситуації, зберігають спокій і оцінюють все раціонально, щоб планувати і вчасно вжити заходів. Люди, які вміють виживати, практично не встигають турбуватися через втрати або відчувати величезний стрес через те, що щось йде не так. Вони не приймають себе занадто серйозно, і тому їм важко погрожувати.

3. Навчіться кидати справи

Багато хто з вас, напевно, здивуються: «Секрет завзятості - вміння йти і не доводити щось до кінця?» Але якщо подивитися на людей, що виживають в небезпечних ситуаціях, то виявляється, що багато з них вчасно розуміють, що потрібно відійти і просто бігти. Це вміння побачити себе, свої здібності, свій ментальний стан, і усвідомити, що краще повернути назад і спробувати ще раз потім, ніж стояти на своєму і втратити всі шанси.

Коли в компанії починають скорочувати людей, завжди виявляється якийсь розумний співробітник, який миттєво покидає корабель і заздалегідь домовляється про нову роботу. Деякі люди досить розумні, щоб зрозуміти, що вони ніколи не стануть великими танцюристами і що краще їм з подвоєною силою тренуватися, наприклад, в грі в покер.

Уміння кидати і йти в таких випадках робить вас щасливішими, знижує стрес, поліпшує здоров'я. Дослідження показують, що люди, які володіють цим навиком, відчувають менше депресивних симптомів, у них нижчий рівень кортизолу і краще функціонує імунітет. З часом у них виникає менше проблем зі здоров'ям. Ви можете займатися чим завгодно - коли відмовляєтеся від ідеї, що потрібно зуміти зробити все.

4. Майте ілюзії

Маршалл Голдсміт вивчив неймовірно успішних людей, і, зібравши безліч даних, зрозумів, що у них спільного: «Та вони схиблені!»

Наявність ілюзій не варто сприймати як щось погане. Навпаки, вони допомагають нам бути ефективнішими. Якщо ви сприймаєте реальність зовсім об'єктивно, ваші цілі будуть занадто дрібними, зауважує Голдсміт. Ілюзії й омани мотивують людей пробувати ще і ще, навіть після поразки. Успішні люди часто зазнають поразки, і в цьому підприємці схожі з людьми, які вміють виживати.

Але потрібно розмежовувати більшу впевненість в собі і заперечення проблем. Друге дуже шкідливе, а перше може дуже сильно допомогти. Тобто сприймайте світ адекватно - але вірте, що ви надзвичайний.

5. Готуйтеся - навіть коли готуватися вже пізно

Хто виживає в небезпечних ситуаціях? Люди, котрим це вже вдавалося колись. Які готувалися. І хоча до скорочення або до розлучення не можна по-справжньому підготуватися, можна попрацювати над своїми продуктивними навичками й звичками і позбутися шкідливих. Правильні звички не напружують вашу силу волі і, таким чином, допомагають вам бути більш стійкими і наполегливими. У той же час, зрозуміло, будь-яка підготовка повинна бути максимально наближена до реального сценарію подій.

6. Праця, праця і ще раз праця

Кращий спосіб вижити й втримати емоції під контролем, коли в житті починаються складності - це якомога більше працювати. Гарвардський психіатр Річард Молліка, що вивчає травматичні ситуації, каже, що праця - головне завдання людей, котрі пережили травму. Праця вселяє в мозок порядок. І стійкі люди знають, що коли вони зайняті справою, це не тільки наближає їх до цілей, але й найкраще допомагає зберігати спокій. І, вірите чи ні, ми більш щасливі, коли працюємо.

7. Вважайте це грою

У своїй книзі "Торкаючись порожнечі" Джо Сімпсон розповідає моторошну історію про те, як він зламав ногу на висоті 5 кілометрів, піднімаючись на гору. І не просто зламав, а розбив вщент. Джо і його колега-скелелаз вирішили, що пора прощатися з життям. Але Джо вижив. Один з його секретів - перетворити повільний і моторошно болючий спуск в гру. Він побачив якийсь необхідний порядок в рухах і почав ретельно його повторювати. Кожне повторення - ще один крок вниз, і він забув про все інше, що його оточувало. Його муки перетворилися на танець, і танець звільнив його від жаху перед тим, що ще належало зробити.

Нейронаука підказує, що патерни стимулюють ту ж ділянку мозку, що і кокаїн, пробуджуючи почуття безпеки, винагороди, та й просто відмінне самосприйняття. Ці відчуття виникають не тільки завдяки наркотикам, але й завдяки тому, що вам вдається освоїти новий навик, нову звичку, організовано щось робити.

І цю систему можна використовувати для повсякденних проблем: скільки резюме ви відправите сьогодні? Чи можете побити вчорашній рекорд? Уміння відзначати маленькі перемоги, вміння радіти їм - спільна риса тих, хто виживає.

8. Шукайте допомоги і допомагайте самі

Допомога - це чудово, але іноді ми соромимося або бентежимося попросити про неї. Нехай гордість не стає у вас на шляху! Але ще цікавіше, що навіть у найскладніші моменти допомагати іншим - значить допомагати і собі. Беручи на себе турботу про інших, ми робимо своє життя більш осмисленим, а це допомагає досягти успіху. Іноді безкорисливість - найкраща форма егоїзму, і дослідження показують, що ті, хто здатний віддавати, досягають більшого і живуть довше.

Допомога комусь змушує вас переступити рамки, які ви для себе провели, піднестися над своїм страхом. Тепер ви не жертва, а рятувальник. Ви витягаєте на поверхню інших, а їх реакція, в свою чергу, витягає вас. Багато людей, які вижили в складних ситуаціях, говорили, що вони намагалися не допомогти собі, а зарадити комусь ще - скажімо, рідним, які чекали їх удома.

Коли загроза проходить і дим розсіюється, чи можемо ми повернутися до нормального життя? Взагалі часом життя стає навіть краще. Наполегливості й щастя всім нам!


***


Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...