Ваша нишпорка тут !!!

Прокрастинація: 7 простих порад (+++відео)

Як часто ви перед здачею важливого проекту, іспитом, розмовою з батьками або походом до стоматолога (коли зуб вже болить) знаходите масу інших, більш простих занять, які абсолютно не відносяться до основної справи? Причому у кожного список таких справ і ситуація дуже індивідуальні і можуть містити в собі досить багато пунктів.
І навіть якщо у вас в цьому списку всього один пункт, він все одно заважає нормально жити. Що робити? Боротися з цим неприємним явищем.

Почнемо з самого визначення терміну «прокрастинація» - це поняття в психології, що позначає постійне відкладання на потім неприємних думок і справ.

Як я вже було сказано, список таких справ і думок індивідуальні і можуть бути досить значними. Є кілька порад, які допомагають боротися з прокрастинацією і не потребують будь-яких складних дій. Головне, не відкладати роботу над собою «на потім».

1. Зробіть одну неприємну вам справу з ранку. Зрозуміло, не відразу після пробудження. А коли прийде пора зайнятися справами, нехай першим пунктом у вашому «Списоку справ» буде хоча б одна дрібна неприємна вам справа. Наприклад, викликати сантехніка або зателефонувати не дуже приємному клієнту. Це як стрибнути з вишки відразу ж не замислюючись. Або підходити по сто разів до краю, прикидати висоту, відходити, збиратися з духом і ... знову зупинятися перед самим стрибком. І так до тих пір, поки вас не зіштовхне той, у кого вже увірвався терпець стояти в черзі на стрибок. Гарне правило - першим ділом хоча б маленьку неприємну справу, і ваш список вже на один пункт коротший.

2. Якщо вам важко робити будь-яку роботу кілька разів на тиждень, робіть її щодня. Як би дивно це не звучало, але це правило працює. Наприклад, вам потрібно писати в блог статті або наповнювати картки для програми. Ви, звичайно, можете сісти і за кілька днів написати потрібну кількість. Але, по-перше, не завжди є під рукою потрібний матеріал, а по-друге, вдруге сісти і примусити себе написати через кілька днів буде дуже складно (з урахуванням того, що вам це не подобається, але робити все одно необхідно). Якщо ж ви починаєте працювати над цим щодня потроху, то поступово втягуєтеся. І сісти за цю роботу буде вже не так складно. Поступово це увійде у вас у звичку, а пізніше може навіть сподобатися.

3. Знайдіть собі компанію для своїх "неприємних справ." Дослідження показують, що багато речей ми робимо набагато охочіше за компанію з кимось, ніж на самоті.

4. Зробіть підготовку до роботи своїм необхідним інструментом. Тобто збір необхідних інструментів дає вам можливість морально підготуватися до виконання неприємної справи. Наприклад, роздруковуючи будь-який лист, або збір необхідної інформації перед розмовою з клієнтом. Вам необов'язково робити це саме сьогодні, ви можете це відкласти. Але цілком можливо, що просто готуючись заздалегідь, ви вирішите скоріше закінчити з цією справою і зробите все в цей же день.

5. Ведіть список. Цю пораду можна зустріти досить часто в боротьбі з невиконанням справ (просто кажучи, всюдисущою лінню). І це працює. Зазвичай списки складають для виконання чого-небудь довгострокового, але з одноденними теж працюють. Просто напишіть на папері, що до кінця сьогоднішнього дня я повинен зробити те-то і те-то.

6. Спочатку - найнеприємніше (пані та діти - вперед). Переконайтеся, що спочатку ви виконуєте одну з головних неприємних справ, а не виконанням "маленьких неприємностей» намагаєтеся відтягнути виконання самого неприємного (і таке буває).

7. Навчіться отримувати задоволення від завершення неприємних вам справ. Змусили себе зробити те, що відкладалося вже місяць - порадійте! Хоча б за те, що ви у себе такий молодець і нарешті знайшли сили в собі завершити вельми неприємну справу. Навіть якщо вам було трохи нудно в процесі виконання і врешті залишився неприємний осад. Ви ЦЕ зробили. Ви - МО-ЛО-ДЕЦЬ!

А тепер хотілося б поцікавитися,що починаєте  робити ви, щоб уникнути виконання неприємної справи? Я, особисто, починаю перебирати речі або шукати, що я ще такого повинен зробити "ніби-б-потрібного" частенько ніяк не пов'язаного з «моїм драконом".

***
Зверни увагу

***

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...