Ваша нишпорка тут !!!

Як ефективно вчитися?


Едгар Дейл в 1969 р. виявив самі дієві методи навчання. 

Едгар Дейл прийшов до висновку, що:
- слухати лекції на тему або проглядати матеріали по предмету - це найменш дієвий метод вивчити що-небудь
- навчати інших і застосовувати матеріал, що вивчається, в житті - це найдієвіший метод вивчити що-небуть.

Результати дослідження він представив у вигляді схеми
"Конус навчання"


Едгар Дейл викладав учням один і той же матеріал, різними методами. А потім розбирав їх здібності згадувати вивчену інформацію після завершення навчання. 


Не дивлячись на те що в базу конуса дійсно покладені результати вивчення Дейла, процентні дані обчислювалися не Дейлом, а його прихильниками в наслідку їх власних досліджень. 

Навіть не дивлячись на те що Конус навчання, що набув широкого поширення, укладає частково правильні дані, він є управлінням для найдієвішої техніки навчання, які тільки здатний сприйняти людський мозок. Конус навчання наочно розтлумачує, з якої причини уривки з фільму запам'ятовуються краще, ніж прочитана книга на ту ж тему. Фільм застосовує аудіо і відео аспекти, які людський мозок більше схильний запам'ятовувати.

Як дієво вивчити і запам'ятати яку-небудь інформацію:

- Проводіть лекції
Не дивлячись на те що слухання лекцій - це один з гірших методів засвоєння матеріалу, читання лекцій зі своєї теми (як вчитель) один з самих ефективних

 - Пишіть статті
Якщо у вас є блог або веб-сторінка, ви можете компілювати статті по своїй темі. 

 - Засновуйте відеопрограми
Навіть якщо у вас немає персонального блога або веб-сторінки, поки існує маса відео порталів, куди ви можете викладати свої відеоматеріали для безвідплатного перегляду. Це дуже дієвий спосіб, оскільки ви створите лекційний матеріал, який доступний не вузькому кругу глядачів лекції, а усесвітній аудиторії.

- Обговорюйте з приятелями
Один з найпростіших і дешевших способів - спілкування з людьми вашого круга. У будь-який відповідний момент виносите на обговорення тему, що цікавить вас, і доносите до своїх приятелів багатство уявлень, все що є у вас, на цю тему. Чим з великою кількістю людей ви це обговорите, тим вище можливість того, що ви пригадаєте цей матеріал в майбутньому. До того ж є безліч способів проводити подібні дискусії он-лайн, беручи участь у форумах за інтересами, чатах або в соціальних мережах. 


 - Робіть це самі
Чого б ви не навчали інших, ви будете упевнені, що робите це самі. 
Пам'ятайте тільки, наведене в Конусі викладання - це не догма. У кожного може бути свій підхід до викладання.



Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...