Ваша нишпорка тут !!!

12 простих способів поліпшити процес ухвалення рішень

Наше життя - це прямий результат тих рішень, які ми постійно вимушені приймати впродовж свого шляху, і далеко не завжди ми вибираємо дійсно краще для себе.

Якби ми всі були здібні тільки до здорових міркувань, то не поводилися б ірраціонально, не брали участь би в безглуздих конфліктах, не відмовлялися б від отримання переваг, просто всупереч останнім, не здійснювали б імпульсних витрат, не вибирали б не тих супутників життя і так далі Проте правда життя полягає в тому, що ми робимо все це, навіть не усвідомлюючи, чого насправді нам коштують ці життєві помилки.


На жаль, далеко не завжди досить просто ухвалювати правильні рішення і поводитися «оптимальним» чином.

Проте ми можемо помітно поліпшити свої навики в ухваленні рішень і зменшити кількість не найрозумніших виборів, які згодом ми називаємо «помилки».

1. Шукайте альтернативи

Перед тим, як ухвалити рішення, варто спробувати відшукати декілька альтернативних можливостей, замість того, щоб наполегливо вибирати тільки між очевидними варіантами.

Ухвалення хорошого рішення - це не завжди оцінка витрат і вигод. Ви повинні прийняти в розгляд «альтернативну вартість»: що ви втрачаєте, відмовляючись від іншого варіанту. Наприклад, читання публікацій ваших друзів в інтернет може бути формою отримання розслаблення і задоволення, проте це ж час ви могли б провести з великим задоволенням, граючи в теніс з приятелем або здійснюючи прогулянку.

2. Переосмисліть питання

Є досить серйозна різниця між питаннями: Чи «хочу я ризикувати своєю роботою, відправляючи резюме в інші компанії» і чи «Хочу я знайти кращу  роботу і піти з цією, яка більше не приносить мені задоволення?» Ухвалюючи рішення, пов'язані з кардинальними життєвими змінами, завжди формулюйте свої питання в позитивному, підтримуючому ключі, і ваше рішення у меншій мірі буде схильне до впливу сумнівів, невпевненості в собі і жалю.

3. Збирайте всі факти

Чим сильніше ми зайняті і чим більше завантажена наша свідомість, тим швидше ми покладаємося на наші емоції, а не на факти. Може це не так вже і важливо, що надіти на прогулянку, але коли доводиться вибирати, куди інвестувати гроші, помилки обходяться нам значно дорожче і залишаються в пам'яті надовго. Перш ніж ухвалити таке серйозне рішення, зробіть всестороннє дослідження, постарайтеся зібрати все, навіть самі крихітні шматочки інформації, які тільки зможете.

4. Розслабтеся, відпочиньте і заспокойтеся

Не секрет, що фізичне стомлення, недолік сну і стреси заважають концентрації і обмежують наші пізнавальні здібності. Це означає, що рішення, яке ми приймемо, швидше буде спробою зробити вдалу здогадку.

5. Подивіться з боку

Чи знаєте ви, що завжди легко давати поради іншим, ніж самому ухвалити рішення в подібній ситуації? Всесторонні психологічні дослідження показали, що ми значно об'єктивніші і раціональніші, коли в думках дистанціюємо себе від конкретної специфічної ситуації і намагаємося встати на об'єктивну позицію. Якщо ви як і раніше відчуваєте себе надмірно емоційно пов'язаним з проблемою, краще запитаєте сторонніх спостерігачів, що вони думають про це.

6. Контролюйте свої емоції

Чи можете ви пригадати хоч одне хороше рішення, які прийняли, знаходячись в стані злості або стресу? Швидше за все, немає, і тому є причина. Коли наша свідомість заповнена негативними емоціями, ми втрачаємо здібність до мислення і раціональної поведінки.

7. Всьому свій час

Бувають ситуації, коли ми вимушені ухвалювати важливі рішення буквально на місці, проте частіше ніхто не дихає нам в потилицю, чекаючи, поки ми зберемося і винесемо думку. Якщо ви відчуваєте неспокій або пригніченість від необхідності ухвалити рішення, відкладете його до ранку. Хай питання дочекається моменту, поки ви не опинитеся готові розглянути всі альтернативи і вибрати кращий варіант дій.

8. Не перестарайтеся в аналізі

Кращі практичні рішення завжди знаходяться десь посередині між інтуїтивним ухваленням і всестороннім аналізом. Не мучте себе надмірно питаннями «бути або не бути». Звичайно, розгляд своїх можливостей і їх впливу на ваше життя важливий, проте немає ніякої необхідності для нескінченного вивчення і безглуздої невпевненості в собі.

9. Будьте своєчасні

Це ще один прийом, що дозволяє поглянути на ситуацію як можна об'ектівней. Психологічні дослідження показали, що люди приймають точніші і менш імпульсні рішення, коли їх вибір віддалений в часі від наслідків цих рішень. Що це означає? По-перше, не затягуйте з ухваленням рішення до останнього моменту. По-друге, в умовах тимчасового преса, спробуйте подумати, як би ви поводилися, якби ваше рішення в даний момент не було таке важливе.

10. Шукайте моделі ухвалення рішень

Якщо ви завжди слідуватимете певній моделі ухвалення рішень, тоді можливо, ви завжди приходитимете до схожих результатів. Зокрема це вірно і для помилкових думок. Подумайте, в якій життєвій сфері вам доводиться особливо важко? У чому причина ваших пригод? Як можна змінити підходи при ухваленні рішень?

11. Намагайтеся мислити алогічно

Коли відповідь здається очевидною, зупинитеся і подумайте, чи є інший варіант. Дослідження показали, що просто заохочення людей до «розгляду протилежного варіанту», яке б рішення вони не збиралися ухвалити, скорочує помилки в думках і допомагає подивитися на проблему з різних точок зору.

12. Хай все йде своєю чергою

Правильний вибір не завжди очевидний. Іноді доводиться вибирати між меншим і більшим «злом», або стикатися з ситуацією, коли обидва рішення несуть в собі невизначений ризик. У таких випадках потрібно зробити кращий з можливих варіантів вибір, і повірити, що Всесвіт поклопочеться про останнє.

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...