Ваша нишпорка тут !!!

Школа: як допомогти дитині розвинути пам'ять (+++відео)

Напередодні 1 вересня вважаємо за доцільне розмістити матеріал про те, як можна допомогти дитині розвивати пам'ять для успішного навчання в школі. Сподіваємося, він буде корисним батькам і дітям.
У шкільні роки, очевидно, важливо мати гарну пам'ять. Скільки всього потрібно запам'ятати: вірші, всілякі таблиці множення, теореми, формули, теорію і дати... Як вмістити в голові стільки знань?

Мозок людини має дивовижну здатність адаптуватися до навколишнього середовища і змінюватися. Це називається нейропластичністю. У дітей така здатність розвинена особливо добре. Треба скористайтеся цим! Щоб поліпшити пам'ять, потрібно постійно вчитися чомусь новому. Тому навчання вашого чада тільки одному «ремеслу» (наприклад, тільки музиці або тільки малюванню) не завжди виправдане. Нехай хобі і захоплення дитини змінюють один одного. Потрібно вибирайте діяльність для дитини за принципом: «Це нове - це складне - це цікаво»!

Зрештою, потрібно завжди пам'ятати, що найбільш ефективно запам'ятовувати різні речі за допомогою "візуалізації". До речі, ця техніка в дітей дуже розвинена й гнучка, і вона знадобиться не тільки для розвитку пам'яті, але й для успіху в багатьох сферах дорослого життя. Тому потрібно підтримувати і розвивати в дитині світ "візуалізації". Крім того, варто залучати до процесу запам'ятовування й усі чуттєві системи: слух, зір, дотик, смак.

Запам'ятовувати дитині легше через ігри й "оживлення" теорії. Скажімо, табличку множення вчити конкретними життєвими ситуаціями й задачками (скажімо, купівля чогось на ринку і так далі).

Продукти, які сприяють зміцненню пам'яті

Щоб покращити пам'ять, варто їсти рибу (лосось, тунець, форель, скумбрія, оселедець); волоські горіхи; гарбуз; квасолю; листові зелені овочі (шпинат, броколі); банани; абрикоси; диню; пити зелений чай.

Фізкультура й сон

Щоденні тренування тіла підвищують здатність мозку обробляти і відтворювати інформацію. Секрет простий: фізичні вправи збільшують надходження кисню в мозок, клітини "сірої речовини" починають працювати активніше. І при цьому зменшується ризик захворювань, що спричиняють ослаблення роботи мозку. Крім того, фізична активність стимулює розвиток всіх органів і систем, покращує мислення і настрій.
Важливість дотримання режиму для дітей, як і гарного, тривалого сну, - незаперечна. Адже, крім усього іншого, після повноцінного сну відновлюються навички критичного мислення і процеси пам'яті.

Обіймаємо і цілуємо

Численні дослідження показують, що дитина, яка росте в любові, краще засвоює шкільні знання. Підтримка та міцні емоційні зв'язки важливі не тільки для душевного здоров'я, а й для здоров'я мозку! Тому даруєте любов, обіймайте дитину, піклуйтеся про неї і займайтеся з нею. Це стане запорукою його успішного навчання.

Сміємося від душі

На відміну від емоційних реакцій, обмежених певними областями мозку, сміх активізує різні зони. Коли дитина жартує, сміється і слухає веселі розповіді, у неї швидше починають працювати зони, що відповідають за процеси навчання і за творчість. Не дарма кажуть, що сміх допомагає мислити ширше і вільніше. Навчіть дитину самоіронії - замість того, щоб сумувати над невдачею, можна і посміятися над собою. Навчіть бачити у всьому тільки позитивну сторону. Частіше смішіть його і провокуйте на жарти.

Читання

Дитині потрібно більше читати. Крім того, зараз в магазинах великий вибір настільних ігор, які спрямовані на розвиток пам'яті. 
Пам'ятайте, що читання хорошої літератури - це розвиток як пам'яті, так і мислення, уяви, творчості і так далі.
Звичайно, багато батьків розуміють, як складно змусити школяра почитати хорошу книгу замість того, щоб дивитися мультики, листуватися в соцмережах або грати в комп'ютерні ігри. Але, немає нічого неможливого, ви можете переконати дитину, що читати - це модно і корисно.
Найголовніше - показувати йому своїм прикладом, що читання для вас - невід'ємна частина життя. Також ви можете розповідати своїй дитині цікаві історії, які ви дізналися з книг, запропонувати йому почитати по черзі вголос ті книги, які вас надихнули, наприклад, на канікулах.
А ще, для того, щоб у вашої дитини був стимул для читання і можливість читати де завгодно, можете подарувати йому сучасну електронну книгу і зробити для нього підбірку важливих, на ваш погляд, для нього книг, які варто прочитати.

Техніки запам'ятовування

Існує цілий ряд прийомів запам'ятовування, які легко і зручно використовувати в навчанні та повсякденному житті. Ось деякі з них.

Візуальний образ.

Порадьте пов'язати слово, яке потрібно запам'ятати, з приємним знайомим предметом, явищем, людиною. Зображення краще уявити яскравим, барвистим і тривимірним. Це може бути улюблений персонаж, герой з мультика.

Акровірш.

Навчіть дитину запам'ятовувати речення наступним чином: «тримаємо в голові» перші літери кожного слова в цьому реченні. Виходить абревіатура. До речі, для прикладу - існують книги з віршами і загадками-акровіршами для дітей. Гарне тренування!

Акронім.

А це звичайна абревіатура. Наприклад, щоб з географії запам'ятати назви озер або річок, вивчимо в певній послідовності перші букви їх найменувань. І коли прийде час відтворювати - абревіатура спливе! А за нею і річки підтягнуться.

Метод локусів.

Прекрасний спосіб запам'ятати інформацію (наприклад, історичні дати і битви) - це «розташувати» її в своїй уяві в добре відомому місці. Наприклад, в дитячій кімнаті. На ліжку - Хрещення Русі, за столом - Льодове побоїще і так далі.

Рими і алітерації.

Повторювані звуки й склади допомагають легко запам'ятати складні факти і цифри.
Спробуйте зробити з таблиці множення веселу лічилку.

Варто пам'ятати:
  • Ми не можемо згадати щось, якщо не приділяли цьому знанню належної уваги. Будь-яке «кодування» інформації займає близько 8 секунд.
  • При запам'ятовуванні треба залучати всі свої органи чуття - слух, зір, дотик, нюх і смак.
  • Можна спробувати пов'язати інформацію, яку потрібно запам'ятати, з тією, яку дитина вже знає.
  • Для запам'ятовування складного матеріалу потрібно зуміти зосередитися на розумінні основних ідей - і легко, доступно пояснити їх для себе.
  • Порадьте дитині відрепетирувати перед дзеркалом те, що він намагається запам'ятати. Може, він розповість це з виразом або буде уявляти, що виступає перед класом.

Нові уміння

Дуже ефективно тренують пам'ять нові вміння. Запропонуйте вашій дитині освоїти ще один вид спорту, якщо він вже чимось займається, і почати займатися спортом, якщо поки він веде пасивний спосіб життя.
Також розкажіть вашій дитині про багато цікавих секцій та гуртків, де вона може навчитися грати на різних інструментах, співати, грати на сцені, малювати, займатися рукоділлям. Запропонуйте йому записатися туди, куди йому хочеться.

Збільшувати словниковий запас

Створіть захоплюючу домашню гру: відкривайте для себе кожен день нове слово. У пошуках складних слів, а також їх тлумачень вам допоможе інтернет. На його просторах ви зможете дізнатися, що таке прокрастинація, дауншифтинг, фенілкетонурія та інше.

Вчити напам'ять

Дітям задають вчити напам'ять дуже багато віршів, але часто вони «ледарюють», підключіться до процесу вивчення разом з дитиною, поговоріть з нею про ваші улюблені поезії, прочитайте їх їй і запропонуйте вивчити. Зрештою, вчіть разом із дитиною.

Числа

Запам'ятовування чисел чудово впливає на розвиток пам'яті. Постарайтеся разом зі своїм школярем запам'ятати дати днів народжень всіх знайомих і родичів, пограйте з ним в гру «Хто більше запам'ятає?»

Рухова пам'ять

Саме емоційна пам'ять допомагає дитині підготуватися до нових ситуацій, на основі тих, що у нього вже були в минулому. Він пам'ятає свої емоції, зіткнувшись з чимось приємним або неприємним, і мобілізує по необхідності свої сили.
Звичайно, розвивати пам'ять у дітей можна за допомогою ігор.
У малюків переважає рухова пам'ять. Вона добре тренується за допомогою копіювання рухів.
Згадайте, наприклад, гру «Море хвилюється раз, море хвилюється два ...», гравці повинні завмерти, зображуючи «морські фігури» або звірині чи інші фігури, на що вистачить фантазії, а ведучий повинен здогадатися, що це за фігура.

Гарні також вправи на повторення рухів. По різних каналах показують дитячі спортивні програми, ігри. Допоможіть дитині, нехай повторює вправи, займається разом з вами. Такі заняття стимулюють розвиток уяви, допомагають швидше адаптуватися до розумових навантажень.

Зорова пам'ять

Для тренування зорової пам'яті у дитини відмінно підходить гра «фотоапарат». Вам треба показати картинку з зображенням предметів і закрити її, а дитина повинна якомога повніше описати її.
Можна показувати все більш складні картинки з різними сюжетами. Звичайно, вам необхідно буде подовжувати час перегляду картинки дитиною. Оптимальний час - не більше 30 секунд.

Слухова пам'ять

Для розвитку слухової пам'яті у дитини підходить вправа на повторення ряду з десяти цифр. Ви вимовляєте, наприклад, номер телефону (що найпростіше для вас), а дитина повинна повторити. Корисно дати дитині послухати аудіоказки, а потім розпитати про те, що вона запам'ятала.

Словесно-логічна пам'ять

Словесно-логічна пам'ять відмінно розвивається при повторенні ряду слів. Причому, можна говорити декілька незв'язаних між собою слів, тоді дитина буде просто відтворювати все підряд. А можна давати йому слова, частина яких пов'язана між собою за змістом (причому, зв'язок малюк повинен помітити сам).
Потім попросити дитину назвати саме логічно пов'язані слова. Наприклад: м'яч, чашка, олівець, шафа, ложка, тарілка. Це додаткове тренування розвиває у дитини не тільки пам'ять, а й творчі здібності, уяву.

Тренувати пам'ять у дитини можна завжди і скрізь, влаштовуючи ігрові ситуації.
Гуляючи по парку, по незнайомих вулицях, зверніть увагу дитини на навколишній світ, на звуки, на предмети, на кольори, на людей .... Вона неодмінно запам'ятає відчуття від побаченого, і це допоможе їй легко адаптуватися до різних життєвих ситуацій.
Навіть наведення ладу на своєму столі, розкладання іграшок по «своїх» місцях теж тренує пам'ять, акуратність і волю.

Народні засоби поліпшення пам'яті

Народний засіб поліпшення пам'яті, що підходить і дорослим, і дітям: шість столових ложок подрібнених плодів шипшини заливають гарячою, але не киплячою водою. Розчин охолоджують до кімнатної температури, проціджують. П'ють настій по третині склянки натщесерце вранці протягом трьох тижнів. Дітям настій розбавляють водою в співвідношенні один до одного. Можна й таке спробувати.
Для пам'яті, до речі, корисні практично всі фрукти, ягоди та овочі, що містять в достатній кількості вітаміни групи В, а також вітаміни А, С і Е - гаранти хорошого стану церебральних судин. Активно їжте і крупи, особливо - гречану. 

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...