Ваша нишпорка тут !!!

Локомотиви майбутнього.

Корреспондент: 
Локомотиви майбутнього. До 2050 року Україна стане європейским ринком, що розвивається найшвидше



Економіки азіатів і латиноамериканців, що розвиваються, до 2050 року покладуть край економічній гегемонії американців і західноєвропейців. А Україна стане ринком Європи, що найбільш швидко розвивається, якщо вірити останньому прогнозу найбільшого банку світу, пише Олександр Пасховер в № 6 журналу Корреспондент від 17 лютого 2012 року.




Мільйони школярів, студентів, усе молоде покоління планети, яке доживе до 2050 року, стане свідком нового світового порядку. У найближчі роки країни Азії та Латинської Америки вийдуть із середньовічного мороку і займуть провідну позицію в глобальній економіці. США поступиться лідерством Китаю. Японія впокориться перед Індією. Мексика ввійде в десятку найбільших економік світу, а Філіппіни, Індонезія, Аргентина і Єгипет – у двадцятку.


Перу, Бангладеш, Україна й Узбекистан стануть одними з ринків XXI століття, які найбільш швидко зростають. Чисельність працездатного населення стрімко зросте. Але не скрізь. В єврозоні, Росії і, на жаль, в Україні кількість робочих рук катастрофічно скоротиться. Таким є прогноз британських економістів з HSBC, найбільшого банку світу. Сам звіт отримав назву World in 2050.

Україна в ньому виглядає молодим східноєвропейським тигром, оскільки збільшить свою економіку в десять разів і встановить таким чином континентальний рекорд темпів зростання.
Експерт: Україна в нашій доповіді виділяється дуже високим рівнем освіти, що дуже важливо для підвищення продуктивності праці
Корреспондент запитав у Карен Уорд, старшого глобального економіста HSBC, керівника проекту World in 2050, які плюси і мінуси в новому світовому порядку вона бачить для України. Ось її відповідь: "Україна в нашій доповіді виділяється дуже високим рівнем освіти, що дуже важливо для підвищення продуктивності праці. Але, як і для більшості інших країн Центральної та Східної Європи, основна загроза для України – низька народжуваність і погана демографія".

У першій чверті XXI століття країни, які зараз називають такими, що розвиваються, вперше перевершать за розміром економічної потужності всі розвинені країни, разом узяті. Проте рівень життя в нових економіках буде вчетверо нижчим, ніж на Заході. Втім, і це успіх. Сьогодні цивілізаційний розрив між першим і третім світом вимірюється двозначними цифрами. В результаті до середини століття світ стане багатшим за нинішній втричі, його центри впливу змістяться в зони, де сьогодні править фундаменталізм, авторитаризм, консерватизм і комунізм з капіталістичним обличчям. Автори дослідження впевнені в надійності своїх прогнозів. Інші експерти висловлюють боязкі сумніви.


Гості з майбутнього

Найбільшою економікою світу вже в першій чверті цього століття стане Китай. Тоді ж США вперше за багато десятиліть змістяться на другу сходинку. Азія стане економічним центром світу, до неї підтягнуться Латинська Америка та Африка. Індія переміститься з восьмого місця на третє, Філіппіни з 43-го на 16-те, Перу переїдуть із 46-го на 26-й рядок, Єгипет з 35-тої позиції ввірветься до двадцятки найпотужніших економік планети.

У рейтингу світових економік британські аналітики також пророкують світле майбутнє й українцям. За їхніми прогнозами, у найближчі десятиліття Україна стане ринком Європи, що найбільш швидко розвивається. Вона перестрибне з 59-го на 40-ве місце в списку найбільших ринків світу.

Українські експерти вважають такі прогнози песимістичними порівняно з орієнтирами, нещодавно встановленими Президентом Віктором Януковичем. "Тобто в порівнянні з нашими очікуваннями, баченням, яке озвучив Президент країни, – увійти у 20 найбільших економік планети – це дуже песимістичний сценарій", – зауважує Борис Краснянський, керуючий партнер компанії PwC в Україні.
До середини століття в Україні замість сьогоднішніх 45 млн осіб будуть проживати лише 36 млн
Британці випромінюють песимізм і коли кажуть про українську демографію. До середини століття в Україні замість сьогоднішніх 45 млн осіб будуть проживати лише 36 млн. Цей прогноз Краснянський вважає надто надуманим, оскільки причина скорочення українського населення полягає не в низькій народжуваності і високій смертності.

"Зменшення населення в Україні більшою мірою обумовлено еміграцією. Причому активної частини населення, – каже експерт. – Цей відтік повинен сповільнюватися в міру виникнення можливостей для розвитку та реалізації людей, які щось можуть привнести в економіку".

Для того, щоб Україна перевищила очікування європейських економістів, вона повинна звернути увагу мінімум на три важливі аспекти. Перший – її роль на глобальних ринках. Олег Устенко, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера, впевнений, що аграрні можливості країни недооцінені і дуже скоро маятник хитнеться у бік українців.

повний текст на   korrespondent.net

*** 
Корисно прочитати


Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...