Ваша нишпорка тут !!!

5 шляхів розпалити вашу креативність (+++відео)

Іновації зараз усюди – в бізнесі, в науці та технологіях, навіть у мистецтві. Усі ми хочемо створювати геніальні ідеї, проте більшість з нас не мають жодного поняття що ж викликає ці спалахи креативного просвітлення. Наука може в цьому допомогти. Кілька останніх років нейробіологи та психологи наблизилися до кращого розуміння процесу творчості. Деякі важелі креативності можуть виявитися напрочуд простими. Ось п’ять простих речей, які допоможуть суттєво збільшити ймовірність настання «Ага!» моментів.

ПРИЙМІТЬ ДУШ


На перший погляд таке «механчіне» заняття як прийняття душу, рибалка чи водіння автомобіля можуть стимулювати креативні думки, в той час коли розум переключається з «намилювання та змивання» на актуальні проблеми, а потім знов на «намилювання та змивання». Є навіть історія, яка це підтверджує.

Як нам каже давньогрецький інженер Vetruvius, Архімед саме відвідував міську баню коли зауважив, що рівень води підіймається і опускається коли люди занурюються та коли виходять з води. Він раптом зрозумів, що вода може допомогти йому вирахувати густину золота. «Можливість переключення думок на інші об’єкти може бути дуже корисною для стимулювання творчого процесу» каже Джонатан Шулер (Jonathan Schooler), професор психології в Університеті Каліфорнії, Санта Барбара.

Відпочинок, схоже також перезавантажує мозок. В нових дослідженнях з Psychological Science Schooler з його колегами, волонтерам дали творчі завдання, після чого був час на відпочинок. Під час відпочинку частині волонтерів дали нове складне завдання, яке змусило їх мозок зосереджено працювати, іншій частині волонтерів дали легше заняття, яке дало можливість переключатись з нього на інші думки, і останній групі волонтерів не дали жодного завдання – вони лише відпочивали. По закінченні відпочинку всім волонтерам запропонували повернутися до першого завдання, яке вони вирішували перед цим. Ті з волонтерів, які під час відпочинку мали легке завдання, і які мали можливість переключатися з нього на інші думки, найкраще справилися з творчими завданнями.

Дослідники не можуть із певністю сказати, чому саме такі «бездумні» заняття допомогають в творчому процесі. Припускають, що, можливо, це пов’язано з тим, що такі завдання дозволяють обидвом півкулям мозку, які зазвичай одночасно не працюють, бути активними одночасно.

ПРАЦЮЙТЕ В КІМНАТІ З БЛАКИТНИМИ СТІНАМИ


Коли ми дорослішаємо, кольори набувають специфічних асоціацій – червоний навіює нам відчуття небезпеки, а блакитний асоціюється зі спокоєм та рівновагою. Ці асоціації впливають на те, як ми думаємо. В одному експерименті волонтери, які дивилися на червоний екран комп’ютера краще давали собі раду з завданнями, які вимагали уваги до деталей – наприклад редагування текстів. Волонтери, які дивилися на блакитний екран, краще проявляли себе при виконання творчих завдань. Результати цих досліджень було опубліковано в 2009 році в журналі Science. В чому різниця? Червоний викликає у нас тривогу, а «тривога змушує вас зосередитися», каже Марк Біман (Mark Beeman), асоційований професор психології Northwestern University який вивчає нейробіологію творчості.Блакитний, він каже, підказує нам, що ми можемо розслабитися і звільнити уяву.

ЖИВІТЬ ЗА КОРДОНОМ


Хочете відкрити для себе нову планету? Живіть в чужій країні. Саме це зробив німецький астроном Вільям Гершель (William Herschel) коли жив у Великобританії – він відкрив планету Уран. І він лише один з багатьох видатних вчених, письменників та композиторів які провели багато часу, живучи за кордоном, далеко від рідної землі. Наскільки би чудовою не була тижнева поїздка до Парижу – цього не достатньо, щоб розпалити свою креативність. Перебування за кордоном має бути достатньо тривалим, щоб випробувати на міцність ваші звичні способи мислення та погляди на життя.

Як свідчать результати дослідження, опубліковані 2009 року в Journal of Personality and Social Psychology, люди які жили за кордоном проявляли кращі здібності до вирішення творчих завдань, таких як зображення позаземних істот. В цьому вони перемогли людей, які мандрували недовго, а також тих, хто ніколи не полишав домівку. Дослідники вважають, що процес адаптації до нової культури якимось чином провокує психологічну трансформацію, яка сприяє креативності.

ДИВІТЬСЯ КУМЕДНЕ ВІДЕО


Коли мова йде про креативність, настрій має величезне значення. Відчуття тривоги змушує людину зосередитись, а хороший настрій звільнює креативність. Це «допоможе не лише розслабитися, працюючи у сфері ваших зацікавлень, але навіть і розширити їх», що дозволить Вам подивитися на проблему під іншим кутом і знайти нове рішення, каже Біман. Достатньо переглянути кумедне відео з немовлям на YouTube. Як було описано у результатах дослідження, опублікованих 2010 року в Psychological Science, це один з образів, які живлять креативність. Музика, яка піднімає настрій, також допомагає. Власні дослідження Бімана виявили, що при цьому активізується ділянка мозку anterior cingulate cortex. Вона пов’язана з прийняттям рішень, емпатією та емоціями. Така її активізація допоможе мозку взяти до уваги ідеї, які за інших обставин могли би бути відкинуті, що в свою чергу відкриває нові горизонти креативності.

ВИСПІТЬСЯ


Сон допомагає створювати нові ідеї з кількох причин. Під час сну мозок впорядковує спогади. Він реорганізовує думки в такий спосіб, яким ми організовуємо книги на полиці. Новий порядокможе допомогти отримати нові знання та асоціації. Також, цей стан напівсну, в якому ми перебуваємо перед засинанням або перед пробудженням, може допомогти зосередитися на проблемі.

Томас Едісон для своїх винаходів використовував ідеї, які прийшли до нього в напівсні. Коли він дрімав, то в руці над тарілкою він тримав жменю підшипників. Якщо він засинав, рука розслаблялася і підшипники з грюкотом розсипалися, від чого він прокидався і записував свої думки.

Насправді, вам не потрібні підшипники, щоб користуватися усіма перевагами сну. Просто почекайте день перед тим, як прийняти рішення про те, в який спосіб вирішити проблему – це дозволить використати можливості реорганізації думок під час сну, що підвищує ймовірність появи нових, неочікуваних рішень вашої проблеми. Але не очікуйте, що це працюватиме щоразу. Біман вважає, що цей метод діє найкраще тоді, коли людина відчуває, що вона впритул наблизилася до відповіді, в такому випадку, цілком ймовірно, проблему буде вирішено наступного дня. У своєму дослідженні він каже, що коли ви перебуваєте в стані, коли «відповідь крутися в голові», сон дійсно може допомогти з її пошуком.

«Коли ви застрягли з вирішенням проблеми, деколи ліпше відволіктися від неї». Корисно буде прийняти душ, у ванній кімнаті з блакитними стінами, дивлячись комедію.

***

Немає коментарів:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...